Už za několik desítek hodin se prostory našeho gymnázia zaplní jedinečnou popularizační akcí oslavující vědu, letos na téma Proměna. Níže pro vás poodhalíme další části programu.

V rámci Noci vědců představí studentky Gymnázia Petra Bezruče náš chov tropických motýlů. Uvidíte různá vývojová stádia motýlů od vajíčka až po živé dospělé krasavce středoamerických motýlů rodu Morpho.

Kladli jste si někdy otázku: Co se děje uvnitř kukly a jak se může housenka proměnit v motýla? Celý proces popíše ve svém příspěvku „Zázrak metamorfózy“ náš absolvent Viktor Kerzl.

Z básnické hvězdy císařského Říma vyhnancem, z autora určeného k zapomenutí nejčtenějším římským básníkem a zprostředkovatelem antických bájí, zdrojem inspirace umělců. Čeká nás Ovidius a jeho osudy, ale také Narcis, Dafné, Európa a další. Setkáme se s krásou, vášněmi i zločinem, budeme snít o „zlatém věku“. Publius Ovidius Naso: Proměny. Omnia mutantur, nihil interit.

Navštivte nás v laboratoři chemie a vyzkoušejte si kyanotypii neboli sluneční tisk – starou techniku výroby fotografií pomocí světla. Atmosféru večera vyladíme také výrobou svítících a hořlavých gelů.

Rádi byste si vyzkoušeli práci s GeoGebrou? Vyrobili si některé z platónských těles nebo se zaposlouchali do tajů matematiky s Lukášem Linhartem? Neváhejte se zastavit na program předmětové komise matematiky.

Znáte zámek v Horních Domaslavicích? Náš student Petr Vičar vás provede jeho historií. Dozvíte se, jak vznikala odborná práce, se kterou naši školu reprezentoval v národním kole SOČ.

Jak vypadala krajina v našem okolí v 19. století? Podívejte se s námi do starých map nebo nahlédněte do digitalizovaných historických pramenů.

Bez map se neobejdeme ani v naší hře „Geografie v čase“. Projdeme se spolu školou pomocí navigačních pomůcek od historie po současnost. Večerní čas můžeme strávit v debatním kroužku povídáním si o cestování pohledem různých generací.

Tak přijďte, bude to jízda! A možná se naučíte levitovat 🙂

Noc vědců klepe na dveře!
Logolink OP JAK Logo DofE Logo MSK