Dne 17. května se studenti z 2. B rozhodli ozvláštnit hodinu němčiny neobvyklým způsobem – vařením. Pod vedením své paní profesorky se pustili do přípravy tradičního německého pokrmu, špeclí se sýrovou omáčkou. Celý projekt měl za cíl seznámit studenty s německou kuchyní.

Přípravy začaly už několik dní předem, rozdělením do dvou skupin. Každý dostal konkrétní úkol týkající se toho, co přinést a co dělat. Někteří studenti připravovali těsto na špecle, jiní strouhali sýr a další se starali o omáčku. Každý měl svůj úkol a společně jsme se snažili o to, aby výsledek byl co nejlepší, což se podařilo.

Spolužáci, kteří připravovali těsto, se museli pečlivě řídit receptem. Míchání ingrediencí a dosažení správné konzistence těsta nebylo snadné, ale díky spolupráci a radám paní profesorky to zvládli. Další mezitím strouhali sýr, který byl následně smíchán se smetanou. Směs sýra a smetany se chvilku povařila a omáčka byla na světě.

Těsto se nechalo chvíli uležet a mezitím se dala ohřát voda. Jakmile začala vařit, tak jsme pomocí struhadla vytvořili špecle. Ty po chvíli vyplavaly na hladinu a byly hotové.

Příprava špeclí byla pro nás nejen zábavným zážitkem, ale také cennou lekcí ve vaření a v týmové spolupráci. Odnesli jsme si nejen výborné špecle, ale i skvělou zkušenost a chvíle strávené se spolužáky.

Marek Tomšej a Jakub Frank, 2. B

Jak jsme vařili „Spätzle“
Logolink OP JAK Logo DofE Logo MSK