V rámci programu Věda na přání, který pořádá Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, proběhly na naší škole 3 přednášky.

Anomálie vody

Vodu považujeme za tu nejobyčejnější kapalinu, kterou každý důvěrně zná. Přesto stále není jednoznačně vysvětleno, proč brusle klouže po ledě, jestli horká voda opravdu zmrzne dřív než studená nebo proč se liší zvuk tekoucí teplé a studené vody. Voda má několik vlastností, kterými se liší od běžných kapalin a které jsou důležité pro existenci života na Zemi. Všechny tyto zajímavosti přijel žákům čtvrtých ročníků povyprávět prof. RNDr. Petr Ponížil, Ph.D.

Mýty o potravinách

Jídlo všichni potřebujeme, milujeme, občas i nesnášíme a taky si o něm myslíme spoustu věcí, které vůbec nemusí odpovídat realitě. Je pravda, že cukr je „bílý jed“? Jak je to s obávaným glutamátem a dalšími éčky? Je špenát opravdu plný železa? Je hnědý cukr nutričně bohatší než rafinovaný? Jsou vejce ve výživě zákeřná? Jsou rostlinné tuky vždy zdravější než živočišné? To všechno se s žáky třetích ročníků pokusila rozlousknout doc. Ing. Zuzana Lazárková, Ph.D.

Polymerní vlákna

Velká část běžného oblečení, funkční prádlo, obleky pro hasiče či neprůstřelné vesty, ale i v průmyslu technické tkaniny jsou dnes buď ze směsi přírodních a syntetických vláken nebo čistě ze syntetických, polymerních. Je to dáno jejich unikátními vlastnostmi, kterých u přírodních vláken nedosáhneme. Jako všechno, ale i ony mají třeba ve srovnání s vlákny přírodními určité nevýhody. Jaké? A jak se vyrábí a kde nacházejí své uplatnění?  Na tyto otázky žákům pátých ročníků odpovídala prof. Ing. Dagmar Měřínská, Ph.D.

Za PK chemie
Mgr. Andrea Pánková

Věda na přání
Logolink OP JAK Logo DofE Logo MSK