Společnost pro hudební výchovu ČR spolu s European Association for Music in School vyhlásila pod záštitou MŠMT 3. ročník Evropského dne hudební výchovy – EUDAMUS.
Naše škola se přidala k uskutečnění oslav a uspořádala pod vedením paní profesorky Hrtúsové a Tóthové velký studentský koncert pro všechny ročníky. Projekt EUDAMUS se snaží poukazovat na důležitost výuky hudební výchovy ve školách. Vzhledem k tomu, že je toto téma pro mnohé z nás velmi důležité, pomohli jsme rádi s jeho realizací.

Po celý den probíhaly v aule menší koncerty pro všechny třídy. Mohli jsme slyšet pestrou škálu hudebních stylů od klasické hudby přes pop až k rocku. Studenti se představili hrou na různé hudební nástroje, jako například klavír nebo kytara, ale také vydařenými pěveckými sóly a duety. Dokonce kvůli této akci vzniklo i několik nových hudebních uskupení hráčů a zpěváků. Zvláště pozitivní bylo, že se zapojili i studenti, kteří před publikem vystupovali úplně poprvé.

Účinkující mohli po několikadenním zkoušení vystoupit před svůj ročník a před profesory a předvést jim svůj talent. Studenti zase zažili své spolužáky v roli, v jaké je ještě neznali,
a náležitě je hlasitě podpořili a velkoryse odměnili potleskem.  

Celé dopoledne panovala mezi účinkujícími studenty velmi příjemná nálada. Muzikanti i zpěváci si vystoupení užili, ač to bylo náročné – mnozí totiž vystupovali několikrát. Zvládli to ale zcela profesionálně a únavu na sobě nedali znát. A stejně hezky to zvládnul i Jirka Dohnal, který se ujal průvodního slova.

Podařilo se, že hudba propojila lidi, kteří se třeba ani neznali. Jejich veliké nadšení se přeneslo i na posluchače a mezi přítomnými se vytvořila v sále neopakovatelná atmosféra. Pro všechny to byl velmi zajímavý a obohacující zážitek.

Anna Zouharová, 4. B

Součástí oslav byla i prezentace školního sboru (evropský padlet).  Malou ochutnávku je možné pustit si zde: https://padlet.com/malmberg/eudamus-2024-european-day-of-music-in-schools-ehfhxoji9r4ifcjw , pakliže si naši školu vyhledáte na mapě.

Evropský den hudební výchovy
Logolink OP JAK Logo DofE Logo MSK