Ve čtvrtek 27. března se v aule školy uskutečnila přednáška Mgr. Petra Pyszka, Ph.D. z Přírodovědecké fakulty OU na téma konzumace hmyzu. Společně se studenty i veřejností jsme se zabývali historií, rozšířením a perspektivami entomofágie v lidské společnosti. Dozvěděli jsme se také, že hmyz má obecně vyšší efektivitu přeměny jídla na energii, což zjednodušeně znamená, že s porovnáním s ostatními zdroji masa (skot, vepřové apod.) spotřebuje výrazně méně potravy. V závěru jsme mohli ochutnat pestrou nabídku hmyzu a jiných členovců. Jednalo se larvy i dospělce brouků, housenky motýlů, cikády, mravence, pavouky sklípkany, štíra v čokoládě nebo čaj z hmyzích exkrementů.
Za PK biologie
Mgr. Štěpán Gruchala




Hmyz na talíři – veřejná přednáška s ochutnávkou na našem gymnáziu