Před pár dny jsme se vrátili z tradičního poznávacího zájezdu do Španělska pořádaného pro španělštináře pátého a šestého ročníku. Na rozdíl od minulých let jsme letos ale nenavštívili Katalánsko, nýbrž centrální část – Kastilii. Na této cestě jsme strávili deset dní, během nichž jsme ujeli zhruba šest a půl tisíce kilometrů.

Celou cestu jsme absolvovali autobusem, což bylo samozřejmě náročné, ale právě díky tomu jsme mohli vidět spoustu krásných a zajímavých míst. Po příjezdu do Španělska na Costa Bravu jsme navštívili botanickou zahradu v Blanes – El Jardí Botánic de la Costa Brava – a nasáli atmosféru nevšedního španělského pobřeží. Následující den při přejezdu z Katalánska do Kastilie jsme se zastavili v Zaragoze, hlavním městě autonomní oblasti Aragonie. Zde se nabízely k vidění jednak zachovalé památky z doby římské, ale například i nádherná bazilika Panny Marie na Sloupu – Basílica de Nuestra Señora del Pilar.

V samotné Kastilii jsme strávili čtyři dny, někdy to byla Castilla y León, jindy zase Castilla – La Mancha. V neděli jsme měli na programu bývalé královské město Segovia, které svým návštěvníkům nabízí jednak úchvatný římský akvadukt o délce osmi set metrů, ale také velkolepou gotickou katedrálu či hrad Alcázar de Segovia, jímž je inspirován Sněhurčin hrad od Disneyho. Následující den jsme se jeli podívat na ikonické větrné mlýny, s nimiž „bojoval“ Don Quijote de la Mancha, a čekalo nás také Toledo – město tří kultur. Úterý bylo věnováno královskému paláci a klášteru v jednom, El Escorialu, kde jsme zvládli zajímavou, ale vyčerpávající dvouhodinovou prohlídku ve španělštině. Poté následoval přesun do města Ávila, které je zase známé svými nezaměnitelnými městskými hradbami.

Hlavní město Madrid jsme navštívili hned dvakrát. První setkání představovalo cestu přes Gran Vía ke kašně na Plaza de Cíbeles, která rozhodně patří k ikonickým místům Madridu. Krátce jsme si odpočinuli v Parque del Retiro a stihli i krátkou ochutnávku umění v Museo del Prado. Madridu byl věnován také náš poslední den v Kastilii. Tentokrát jsme začali prohlídkou Královského paláce a přilehlé katedrály Panny Marie Almudenské. Dále nás čekala procházka městem přes Plaza Mayor až na Puerta del Sol. Někteří z nás se v rámci dobrovolného programu dostali i do Museo Reina Sofía, kde je vystavena světoznámá Guernica od Pabla Picassa.

Nočním přejezdem jsme opustili Kastilii a zastavili se alespoň na jeden den v Barceloně. Dopoledne jsme strávili v Poble Español, což je skazen architektury z celého Španělska, ale to hlavní z Barcelony mělo teprve přijít: světoznámá barcelonská promenáda La Rambla, trh La Boquería a také možnost vidět Casa Batlló a Casa Milá od neskutečného architekta Antonia Gaudího. Prohlídku jsme ukončili ve stále nedokončené, ale o to více známé bazilice Sagrada Família, jejímž architektem je taktéž Antonio Gaudí.

Celkově jsme si určitě všichni, včetně našich skvělých profesorů, celý výlet užili a odvezli si z něj spoustu krásných vzpomínek a zážitků.

Jakub Štěpánek a Michal Maděřič, třída 5. C

¡Hola a tod@s! – Zájezd do Španělska je za námi!
Logolink OP JAK Logo DofE Logo MSK