Už za týden, v pátek 27. 9., proběhne poprvé v prostorách našeho gymnázia Noc vědců. Program ladíme a brzy jej zveřejníme. Na co však můžete těšit? Pár drobností můžeme prozradit už teď.

Naším partnerem pro Noc vědců je Fakulta chemicko-technologická Univerzity Pardubice. Ve stáncích před vstupem do budovy školy vám nabídnou zajímavé pokusy z oblasti proměn hmoty, mikrosvěta, materiálové chemie a optických klamů. Zastavte se na „čumendu“.

V jakých jazycích se slovenská literatura vlastně psala, kdo ji četl a odkud čerpala inspiraci? Kdy slovenští autoři oslavovali Slovensko a kdy nad ním lomili rukama? A jak a proč do ní vstoupili gangsteři praví i gangsteři vymyšlení.

Čeho se lekli Karel IV. a Bohuslav Balbín? Do kterých žánrů pronikli revenanti (navrátilci z říše mrtvých?). Jaké taktiky používali zombie v minulosti a jaké ve věku nových technologií? Jak se lidé strachem baví a kdy se skutečně bojí? Které strašidla nám zůstávají a která jsme vyměnili?

Chtěli byste znát odpověď na tyto otázky? Pak si nenechte ujít přednášku na téma „Příchod gangsterů aneb proměny slovenské literatury“ nebo interaktivní hru „Jak se měnil strach“.

V rámci workshopu „alchymie barev“ se vydáte po stopách přírodního pigmentu a alchymie přírodních barev, jejichž spektrum umožňuje čarovat s různými odstíny na různých druzích materiálu. Dokážete poznat, z čeho všeho můžeme přírodní barvy získat? Přijďte si vyzkoušet například barvení vajec nebo textilu a malbu s přírodními barvami.

Z výtvarné dílny můžete zamířit rovnou do hudebny, protože nejen jazyk, ale i hudba slouží ke komunikaci, vedou k porozumění a sdílení. Užijte si hudební cestování napříč časem, kulturami a jazyky. Potěšíme vaši duši i uši. Uslyšíte ukázky písní lidových i moderních, českých i cizojazyčných s instrumentálním doprovodem našich studentů. Budeme rádi, když si s námi zazpíváte!

Věděli jste, že matematika nebo fyzika dokáží generovat umění v podobě světel nebo kreseb? V rámci Noci vědců jsme pro vás připravili pět tinkeringových workshopů s kapacitou 20 osob.

A uvidíte toho u nás mnohem víc! Příští týden se na vás těšíme.

Noc vědců se blíží!
Logolink OP JAK Logo DofE Logo MSK