VŠB – Technická univerzita Ostrava už od roku 2015 pořádá festival Art & Science, na kterém se každoročně představuje návštěvníkům i z jiného pohledu než jako obyčejná vysoká škola. Letos se festival uskutečnil ve čtvrtek 5. září a studenti 2. C se ho v rámci výuky přírodovědných předmětů zúčastnili.

VŠB-TUO není jen místo pro vzdělávání, vědu a výzkum, je to také místo kreativního myšlení s přesahem do umění a tvořivosti. Že dělat vědu je umění a naopak, že umění je někdy pěkná věda, jsme se mohli všichni (tedy jak překvapení studenti, tak i nadšení učitelé doprovodu) přesvědčit mezi desítkami stanovišť při postupném plnění úloh připravené hry. Stavěli jsme most podle Da Vinciho projektu, hledali v písku části trilobitů, zkoušeli jsme odlévat kovy a projít se s brýlemi simulujícími opilost mezi kuželi, vyrábět obří bubliny nebo si pohladit volně pobíhajícího robotického psa…

Jednotlivé části programu se přirozeně prolínaly a navzájem doplňovaly. Každý účastník pilně sbíral razítka za úspěšné splnění úkolů na jednotlivých stanovištích, aby si na konci mohl na kole štěstí zahrát o závěrečnou odměnu.

Odměnou pro nás však především byly nově získané vědomosti a praktické zkušenosti, které jsme řešením úloh dokázali získat.

Závěrečná exkurze do Centra energetických a environmentálních technologií byla už jen pohlazením po našich duších nadšených vědců V CEET jsme se mohli seznámit s technologiemi použití vodíku jako paliva v elektromobilech, nebo výrobou paliva z netradičních odpadových materiálů.

Na ochutnávku bio feferonek z akvaponického pavilonu CEET někteří intenzivně mysleli i cestou domů 🙂

Mgr. Václav Jeništa

Art & Science
Logolink OP JAK Logo DofE Logo MSK