Tradičně na konci června, letos konkrétně od 17. 6. – 21. 6. 2024, se studenti čtvrtých ročníků Gymnázia Petra Bezruče vydali na letní vodácký kurz.  Ubytovávání nám poskytl turistický komplex „Sokolica“ v Kroscienku na Dunajcem a řeka Dunajec se stala naším hlavním „hřištěm“, protože cílem kurzu bylo především zvládnutí základů vodáckých dovedností při sjíždění řeky.

V pondělí, brzy ráno, jsme se přesunuli přes část Slovenska do polského Kroscienka nad Dunajcem, sympatického městečka a hlavního vodáckého i turistického centra oblasti i celého národního parku Pieniny.

Již v pondělí se celý kurz vydal na vodu. Polovina kurzu sjížděla horní úsek řeky zatím co druhá polovina kurzu poznávala Kroscienko s okolím. Odpoledne se skupiny vyměnily. Většina studentů žádné vodácké zkušenosti neměla, kromě výcviku na řece Ostravici, ale svůj první křest „ohněm“ zvládli všichni na výbornou.

V dalších dnech již následoval sjezd celé řeky, především s nejatraktivnějšího úseku tzv. “Prielomu Dunajca“, ve kterém se řeka zařezává do úzkého kaňonu, jehož stěny dosahují výšek až 300 m.

Náplní „vodáku“ není jen čas strávený na vodě, ale také turistika, sport a hraní her a programy tříd. Nejoblíbenější byl tentokrát volejbal a fotbal, dostalo se i na softball a ping-pong.

Turistickou část kurzu studenti zvládli přechodem vrcholů Trzy Korony a Sokolica. Poslední večer se opékaly klobásky a zpívalo u táboráku. V pátek nás při zpáteční cestě čekala zastávka v termálním aquaparku Goracy Potok. Někteří studenti si nenechali ujít místní atrakci – žlutý a modrý tobogán.

Týden je krátká doba a pět dní nám uteklo jako voda v Dunajci. Z kurzu jsme si odvezli spousty úžasných zážitků, základních vodáckých dovedností, ale i probdělých nocí, které k takovým akcím patří.

Rád bych poděkoval všem kolegům i studentům za pohodový a příjemný týden, který jsme si všichni užili.

Za předmětovou komisi TV Daniel Svoboda

Vzpomínka na letní sportovní kurz gymnázia 2024 v „Kroscienku nad Dunajcem“
Logolink OP JAK Logo DofE Logo MSK