Na státní svátek Den vítězství, u některých, „den vítězství nad svou leností,“ jsme s Horo kroužkem, uskutečnili „První slanění“ – otevření letní lezecké sezony. Počasí mělo být proměnlivé, proto nakonec zvítězila varianta jednodenního výletu na nedaleké skály u Kružberské přehrady.

Kružberská přehrada, vybudovaná na řece Moravici, je známá jako zásobárna pitné vody pro Ostravsko a dříve narozeným, jako místo, kde se natáčel televizní seriál Velké sedlo. Horo kroužek ale zajímaly cvičné skály pod hrází, které se staly místem našeho výletu. Skály jsou rozděleny na dvě oblasti: Žabí kůň a Hlavní masív. Ten v nejvyšším bodě stoupá až do výšky 50 m n. m.

Výstupové cesty jsou fixně jištěny především kruhy a nýty. Lana do cest připravili instruktoři. Protože většina studentů letos lezla venku poprvé, tak jsme lezli s Top rope jištěním tzn. s horním jištěním, kdy jistič i lezec začínají oba na zemi. Jedná se o nejbezpečnější způsob lezení a jištění a setkáme se s nim např: na krytých lezeckých stěnách.

Všichni si lezení užili, nikdo se nezranil, počasí nám nakonec přálo celý den. Akce se nad míru zdařila. Tak ahoj první červnový víkend na skalách na Porubce, kde oslavíme Den dětí.

Za Horo kroužek ŠSK při GPB FM Daniel Svoboda a David Březovják

Horo kroužek na Kružberku
Logolink OP JAK Logo DofE Logo MSK